vesting museum
Zondag 5 februari 2017 ben ik samen met mijn ouders naar het vesting museum in Naarden geweest.
Na de 80 jarige oorlog is Naarden herbouwt als vesting. Dit is gedaan volgens het idee van Simon Stevin. Dit wordt ook wel het oud Nederlands stelsel genoemd. Dit is weer gebaseerd op het Oud Italiaanse stelsel: kleine bolwerken, flanken loodrecht op de courtine (een stenen muur met een aarde wal aan de binnenkant) en een enkele gracht. Later zijn onder ander onder leiding van Willem III verbeteringen aan de Nederlandse bouwstijl aangebracht door de kennis van Fransen in te huren die hier al ervaring mee hadden. Later in 1875 zijn de laatste verbeteringen aangebracht.
Het Vestingmuseum werd in 1955 opgericht door Ebbo van Wijngaarden als "Vestingmuseum Naarden". Eerst bestond het museum uit slechts 2 zogenaamde Kazematten (A & Z). Later tussen de jaren 70 en 90 zijn er meerdere Kazematten en gebouwen in gebruik genomen door het museum. Een Kazemat is een ruimte die beveiligd is tegen vijandelijke aanvallen waarin men wapens kon opstellen.
Vanaf 2004 zijn de exposities vernieuwd en zijn er meer buiten activiteiten georganiseerd. Het terrein in geschikt voor markten, boogschiet- of schermdemonstraties, etc.
Het museum stelt diverse onderwerpen ten toon. Zo is er in de ene kazemat aandacht voor de historie van Naarden, in een andere zie je hoe het leven van de kanonniers er vroeger uit heeft gezien en in weer een andere kazemat wordt aandacht besteed aan de waterlinie. Dit is een verdedigingswerk wat vroeger door de Hollanders gebruikt werd om het de tegenstanders onmogelijk te maken de provincies Utrecht en Noord-Holland te veroveren. Dit deze ze door strategische delen van het land onder water te zetten. Echter niet zoveel water dat de vijand met boten kon aanvallen, maar slechts een laag van een centimeter of 20. Hierdoor was het zeer zwaar om kanonnen en manschappen richting de vestingen te vervoeren. Ook het gebruik van paarden werd hiermee verzwaard.
Mijn verwachting van dit museum zou ik niet kunnen beschrijven omdat ik onverwachts er naar toe ging en geen idee had wat ik kon verwachten. Ik heb vooraf ook niks over dit museum gelezen. Alleen te horen gekregen dat we er naar toe gingen.
Ik vond het buiten gedeelte wel leuk. Ook omdat er kanonnen werden afgeschoten (zie filmpje). Binnen vond ik het verhaal van de Waterlinie moeilijk te begrijpen. Dit komt ook omdat het me niet boeide. Ik zal het museum wel aanraden voor mensen die het leuk of boeiend vinden wat er vroeger is gebeurd in de oorlog. Maar ik zou er zelf niet snel weer terug naar toe gaan.





Maak jouw eigen website met JouwWeb