Op 4-5-2017 ben ik samen met mijn moeder naar het Tegeltjes museum geweest. Ik verwachte een klein museum met een paar kamertjes met vooral muur tegeltjes.

 Het tegeltjes museum is in Otterlo in Gelderland. Het zijn tegeltjes vanaf 1300 tot en het het heden. Het is een museum met 12 kamers vol met allemaal tegeltjes en er was een tijdelijke tentoonstelling van allemaal tegeltjes met tulpen erop.

tentoonstellingen:

de vaste tentoonstelling:

Er waren 11 kamers met de ‘vaste collectie’ maar ook die veranderde zei een mevrouw. Er waren verschillende kamers met verschillende tegeltjes zo ook met vloertegeltjes en muur tegeltjes maar er stond ook uitgelegd hoe de tegeltjes gemaakt worden.

de speciale tentoonstelling:

Titel: ‘Het Tegelmuseum gaat uit de bol”

Het Tegelmuseum besteed in de voorjaarsexpositie aandacht aan dit ambacht door een expositie rond het werk van Anita Walsmit Sachs. Zij was van 1998 tot 2013 al botanisch tekenaar verbonden aan de Universiteit Leiden. Tevens zijn er ook antieke botanische prenten uit de collectie van Museum de Zwarte Tulp. Naast de tekeningen en tegels tonen ze ook historische bloemprenten van de collectie Nieuwenhuis, die is ondergebracht in het museum de Zwarte Tulp. Dit museum is gespecialiseerd in de bloembollenteelt in Holland en heeft veel voorwerpenen kunstwerken die daar mee te maken hebben. De collectie Nieuwenhuis omvat ruim 700 historische prenten van bolgewassen uit de periode 1550- 1900. Hiervan is er een aantal te zien in de tentoonstelling. De tentoonstelling is ingedeeld naar de populairste bloemen die in het begin van de 17de eeuw werden afgebeeld op tegels. De tulp is veruit het populairst, daarna volgen kievitsbloem, Turkse lelie en kiezerskroon en een paar narcissen. 

 

 

Ik vondt het mooiste/ speciaalste kunstwerk 'De Gelukkige Olifant van de Oranjes' gemaakt door: Judith Laqueur-Révész. De olifant is van steen gemaakt. Zoals je ziet is hij bijna helemaal grijs het zwart, rood en goude deken over de olifant is ook gemaakt van stenen. Veder zijn zijn slagtanden wit en zijn hoofd deksel is goud met zwart. Ik vindt het mooi dat de kleren rood, zwart, goud weer terug komen is het kunstwerk. (het deken, hoofddeksel en de naam van het verblijf) Ik vindt het een mooi kunstwerk en het was het meest bijzonderste wat er stond vond ik. Het waren vooral heel veel kleine tegeltjes en dan vond ik deze er met kop en staart boven uitsteken.

Geschiedenis van 'de gelukkige olifant van de Oranjes':

De naam van het zomerverblijf ‘l’Élefante Felice’ in Toscane verwijst natuurlijk naar de grote liefde van prins Bernhard voor de Big Five van Afrika en met name de bedreigde Jumbo. Hij was zoals bekend een grote verzamelaar van olifanten. Ook de plezierjachten van de familie droegen de naam Jumbo. Het laaste schip van prins Bernhard had de naam Jumbo V.

 

De Hongaars- Nederlandse beeldende kunstenaar  Judith Laqueur-Révész heeft in 1960 contact gezocht met de Koninklijke familie. Zij heeft aangeboden een kermisch kunstwerk in reliëf te maken van een kleurrijk gedecoreerde olifant voor toen het nieuwe zomerverblijf van de Oranjes in Porto Ercole. De koningin en de prins hebben dat aanbod direct aanvaard.

 

Zij maakte ook de naam van de villa in keramiek, in blauw en groen, de lievelingskleuren van koningin Juliana. Prins Bernhard is vele keren in haar atelier in Den Haag komen kijken naar de resultaten van haar werk.

 

 

Ik vond dat de kamers goed verdeeld waren. In de eerste kamer werd er verteld hoe ze gemaakt werden. In de andere kamers was het goed verdeeld: je had kamertjes vol met grondtegels, kamers vol met muur tegeltjes, kamers vol met tulpen tegeltjes. Ook had je een kamer en daar stond een grote machine met schilderijen erbij.  Met deze machine werden tegels geperst.

Ik heb niet echt iets gemist en dat was omdat ik eigelijk niet wist wat ik moest verwachten.

 Ik vond het is kort bezoekje, je liep er zo doorheen het was veel hetzelfde dus veel dezelfde soort tegeltjes. Ook waren wij de enigste in het museum. Ik verwachte het wel kleiner maar het was nog best wel groot. Ik geef het Tegeltjes museum een 6,5 en dat is dus omdat het wel geinig was maar het was wel een beetje saai soms waren er heel veel tegels die heel veel op elkaar leken. Ook deden we er maar ongeveer 20 minuten over dus daarom geef ik dit museum een 6,5

Maak jouw eigen website met JouwWeb